Zakwas buraczany

       

Podobne


Widzisz posty znalezione dla zapytania: Zakwas buraczany





Temat: Kierowcy vs. Rolnicy

Radoslaw Poplawski napisał(a) w wiadomości:
<36b6985c.2940@news.ict.pwr.wroc.pl...
Ja rozumiem tych kierowcow, ktorzy chca jezdzic po drogach, ktore zbudowano
za ich podatki, a rolnicy nie dolozyli sie do nich ani troche.

A do tego mają jeszcze tańsze paliwo. bez akcyzy, bez podatku drogowego (w
końcu to jest czy tego nie ma?), a ja wam powiem, że wg. mnie to w
rolnictwie w Polsce leży (tak jak dawniej w teleinformatyce, teraz zaczyna
być gorzej) największa śpiąca gotówka. Przez śpiącą gotówkę mam na myśli to,
że na rolnictwie można się niesamowicie dorobić, o ile jest się dość mądrym.
Wykupujesz pół (z dobrymi ziemiami) PGR-u, zatrudniasz chłopów do pracy, a
twoje zyski, obarczone dużo mniejszym balastem są dużo wyższe, więc możesz
im płacić więcej, niż by zarobili na 1,5ha ziemi. Dobudujesz jeszcze jakąś
małą przetwórnie i zaczynasz ponosić jeszcze mniejsze koszty. To nie koniec,
z tak niskimi kosztami możesz lokalnie konkurować z wielkimi konsorcjami,
powiedzmy produkując zakwas buraczany pod barszcz. Zauważyłem, że we Francji
supermarkety zaopatrzają się u lokalnych wytwórców. Mleko z tysiącdwusetnej
wioski pod Paryżem miało ekologiczne opakowanie (taki szybciej rozkładający
się plastik), piękną etykietkę itp. Więc ujmę to tak: Niech wielkomiejscy
ludzie czujący się dobrze na wsi zaczną tworzyć takie małe firemki. Żaden
rząd nie jest w stanie uleczyć niczego w Polsce, jeśli nie będzie
przedsiębiorczych ludzi stojących za nim.

    pozdrawiam,
        cZaPi

Przeczytaj więcej postów





Temat: Dzien przed okresem zawsze dostaje zapasci:-(.
Ano nie poszlam, bo zazwyczaj jestem bardzo zdrowa
Morfologie robilam jakis rok temu, byla ok.
Cisnienie zawsze mam niskie, 80/60 to u mnie standart, wiec czesto czuje sie
senna i troche slabo.
napisalam, ze niemal dostaje zapasci, a to znaczy, ze jestem jej bliska.
ostatnio zdazylao mi sie jakby lekko omdlec.
Nie trwa to az tak dlugo. Dopiero teraz skojarzylam, ze dzien przed okresem
czuje sie fatalnie.
Trwa to zwykle 1 dzien a na drugi jestem oslabiona.
I szybko o tym zapominam.
Mam 2,5 roczne dziecko, ktore jeszcze dokarmiam piersia.Przed ciaza mialam
cykle 22-50 dniowe, kolosalny pms. Okres wrocil mi po porodzie po 22
miesiacah i pierwszy raz w zyciu jest co 28 dni, jak w zegarku- nieklopotliwy
i niebolesny, wiec nie podejrzewam, ze to zaburzenia hormonalne.

Niedawno jednak przeszlam ciezkie przeziebienie, bralam konski antybiotyk a po
nim czulam sie jak lunatyk. Zaczelam jednak pic zakwas buraczany, jesc wiecej
warzyw i owocow i wrocila mi sprawnosc.
Moze to tez sie przyczynilo.
A do lekarza sie oczywsicie wybiore. Na forum chcialm sie jedynie zorientowac,
czy ktos tez tak ma/mial lub wie co to moze byc.
pzdr Przeczytaj więcej postów





Temat: botwinka
botwinka to jest jedna z lepszych zupek na Swiecie!robisz dobry wywar z
kości,np.od schabu z duza ilością warzyw,pod koniec dodajesz posiekane liście
buraczkowe z młodymi buraczkami,czosnek,śmietanę,zakwas buraczany albo sok z
buraków,cytrynę..doprawiasz i czekasz..najlepsza po odstaniu-kilka
godzin.pozdrawiam i smacznego.ja juz sie nie moge doczekac botwinki!!! Przeczytaj więcej postów



Temat: barszcz czerwony hortex
ja myślę ze mozesz po prostu nie mając domowego zakwasu wcisnac trochę soku z
cytryny - tyle zeby byl przyjemnie kwaskowaty ale smaczny! Natomiast barszczu
nie należy zagęszczać - on mam być cieniutki jak wino!!!
Mozesz kupic u siebie buraki ćwikłowe? jesli tak to Ci podam najprostszy sposob
na domowy zakwas buraczany
Andrzej Przeczytaj więcej postów



Temat: barszcz czerwony hortex
zakwas buraczany
ja go robie najzwyklej w swiecie tylko nie daje chleba bo nie potrzeba; moim
zdaniem ten plesniowy zapch barszczu stąd sie wlasnie bierze;
buraki tzw. "sokowe" (te ciemniejsze) myje osuszam obieram cieniutjo ze skórki
i kroje w plasterki, wrzucam do sloja razem z pogruchotanymi ząbkami czosnku
(słój 3 litrowy, burakow 2 kilo, czosnku pol głowki) zasypuje słój do 2/3 -3/4
objętosci i zalewam dosc ciepłą przegotowaną wodą lekko osoloną; od dwoch
miesiecy, nauczony przez Jacka, dodaje jeszcze kawałek pocietego w cienkie
plasterki imbiru; szmatka na wierzch gumka ją zaciska na szyjce i stoi toto 4
dni - zlewam i ponownie zalewam tak samo ... i jeszcze raz; pierwsza zlewka jest
bardzo gęsta ale trzecią mozna od razu pic - i tak jest najzdrowiej...smacznego!
Andrzej Przeczytaj więcej postów



Temat: barszcz czerwony hortex
Qubraqu :) zrobiłam pyszniutki zakwas buraczany, nadziwić się nie mogę jak mi to
smakuje :))) Wg Twojego przepisu roboty z tym jest minimum, a po 3-4 dniach
cieszę sie wyśmienitym smakiem (no i wypełniam zalecenia lekarza ;) ) Tydzień
temu wróciłam z UK - robiąc tam zakupy, przy okazji szukałam świeżych buraków -
niestety nie znalazłam. Być może uda mi się w końcu je tam dostać. Ale już
zapowiedziałam mamie, że od teraz ma mnie witać w domu za każdym razem zakwasem
buraczanym. :))) Dziękuję za przepis i pozdrawiam! Przeczytaj więcej postów



Temat: Zakwas na barszcz :(
bo miałam wrażenie, że o kiszonym barszczu ;)

w życiu mi nie wyszedł kisielowaty zakwas - aczkolwiek może to kwestia ilości
wody jaką się buraki zaleje, ja upchane w 3-litrowym garze buraki zalewam 1-1.5
litra wody, zależnie od stopnia upchania buraków, z tego wychodzi zakwas
całkowicie płynny
a co do smaku, to i owszem, zakwas buraczany jest kwaśny, czy lekko czy mocno to
już kwestia indywidualna, dla jednego to jest mocno dla innego lekko, zwłaszcza,
że zależy od czasu kiszenia

> I tyle. Tak ma być i
> tak jest prawidłowo a jakieś dywagacje na temat "nie takich" buraków to bzdura
> - z całym szacunkiem.

również z całym szacunkiem - nie mam zwyczaju odzywać się jeśli nie wiem o czym
mówię, barszcz kiszę bardzo często więc jakieś tam doświadczenie mam, właśnie na
tym opieram ew. rady
jak mi się zimą skończyły własnej "produkcji" buraki, to byłam zmuszona użyć
kupionycg, dopiero czwarty czy piąty zakwas się udał - może te ze sklepu nie
wiedzą jak jest prawidłowo?? ew. wolno się uczą ;)
Przeczytaj więcej postów



Temat: zamiast wina
ba_nita napisał:

> Nie ma zamiennika dla wina. To już lepiej całkowicie z niego zrezygnować.

A spróbuj to co ja dodaje - zakwas buraczany (zamiast wina stołowego) ale
faktycznie niealkoholowego zamiennika wina deserowego chyba nie ma...chociaż
może... jakbysmy tak pokukali to może coś by się znalazło jakies sosy ojster,
czy ja wiem...może Łuster rozcieńczony odrobina sosu sojowego ciemnego z Shitake
plus troche konfitury żurawinowej... no nie wiem trzeba by spróbować... :))
Miałem kiedyś taki chiński sos BBQ troche podobny do Marmite, był znakomity do
bigosu... a propos - widziałeś Knura nowy "sos śliwkowy"?

Przeczytaj więcej postów



Temat: Dajcie przepis na przepyszny czerwony barszcz -
dla mnie podstawa jest zakwas buraczany -
osobno ugotowac lub upiec 2-3 buraki, wystudzic, obrac, posiekac
ugotowac wywar z jarzyn, dodac buraki, dodac zakwac, + grzybek lub woda w ktorej
moczyly ise grzyby do uszek, nieobrany zmiazdzony zabek czosnku
podgrzac wszystko razem, doprawic do smaku sola, pieprzem
Przeczytaj więcej postów



Temat: sok z kiszonego selera
Spróbuj tak jak się kisi buraki: umyj pokroj w plasterki wsyp do
sloja i zalej łagodną jeszcze ciepłą solanką (płaska łyżka soli na
litr przegotowanej wody) - ja do buraków dodaję sporo lekko
rozgniecionych ząbków zosnku; żadnego chleba! moze i tu warto dodac
czosnku do roztworu; mozna dodac - jak Jacek1f do buraków - lisc
laurowy, listek wisni i dębu no i pare cienkich plastrów imbiru, -
zakwas buraczany zlewam po 4 dniach i zalewam buraki ponownie na 5
dni i potem jeszcze raz tez na 5 dni! Trzeba próbować :-)) Przeczytaj więcej postów



Temat: sok z kiszonego selera
a sam zakwas selerowy jest bardzo smaczny - troche przypomina wode
spod ogórkow ale pachnie czosnkiem i selerem; pije go troche
rozcieńczajac go wodą przegotowaną - podobnie jak zakwas buraczany;
zastanawiam sier czy ma on podobnie jak kwas chlebowy zdolnosc
gaszenia pragnienia... Przeczytaj więcej postów



Temat: co jedliście na kolację??
Zakwas buraczany.
ZAKWAS BURACZANY

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=65466070&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=60016252&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=37106440&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13429671&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=68837152&wv.x=1&v=2&s=0
Przeczytaj więcej postów



Temat: Nastawiłam Barszczyk-zakwas
very.martini napisała:

> > naleje ponownie łagodną ciepłą solanką
>
> Czy moglabym prosić o rozszyfrowanie tego terminu? Nie mogę się
> dokopać wspomnianego wątku... Chodzi o ciepłą wodę z solą?

Tak tak - w istocie :-) chodzi o jeszcze ciepłą przegotowana lekko
osolona wodę; a co do proporcji w stosowaniu to wszystko zalezy od
smaku - czy lubisz baaardzo kwasny barszcz czy tylko trochę kwasny;
ja nalezę do tych drugich i na 400 ml goracego gotowanego barszczu
do popijania daje łyzkę - maksimum półtorej łyzki zakwasu z
pierwszej zlewki albo troche wiecej z drugiej a trzecią po prostu
piję pół na pół z zimną wodą; kiedy ma sie zakwas buraczany, gorący
czerwony barszcz i 3 szfy pełne przypraw to mozna wszystko wszystko
skomponować :-) ja barszczem przewaznie popijam jakies drugie danie
ale tez czesto zalewam koduny czy nasze polskie uszka z grzybami
albo z kapusta i grzybami a nawet tortelini lub pierozki ravioli z
grzybami serem czy mięsem crudo ;-)
Przeczytaj więcej postów



Temat: wigilijny barszcz czerwony
wywar z warzyw(włoszczyzna bez kapusty) i kilka buraków, dolewam
wywar z grzybów a na koniec zakwas buraczany.Oczywiście przyprawy-
ziele ang.liść laur. czosnek.Kolor rubin, nie muszę dodawać zadnych
kwasków, cytryn czy octów bo robi to to zakwas.Całkowicie postny a
smak hmmm... Przeczytaj więcej postów



Temat: uszka z suszonych czy +pieczarki?
Gość portalu: gośka napisała:

> a podasz mi przepi na twój barszczyk?

ZAKWAS BURACZANY

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=65466070&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=60016252&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=37106440&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13429671&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=68837152&wv.x=1&v=2&s=0
A z barszczem to jest tak, że jako patentowany leń - zamiast gotować
nasz polski barszcz kupuję czysty czerwony barszcz w kartonie f-my
Krakus i tylko trochę go rozcieńczam woda przegotowaną i dodaje
mojego zakwasu do smaku i podgrzewam w mikrofali i mam codziennie
barszcz do popijania drugiego dania; no po prostu popijam barszczem
zamiast piwem czy winem ...bo barszcz smaczniejszy i pomaga
zdecydowanie w trawieniu :-)
Smacznego Gosiu!
Przeczytaj więcej postów



Temat: Do qubraca i innych barszczykowych maniakow
Do qubraca i innych barszczykowych maniakow
Nastawilam zakwas buraczany w 2 slojach wg przepisu qubraca. Po
czterech dniach na jednym na wierzchu pojawila sie plesn :-( Na
drugim byla na szczescie tylko piana i juz go wypilismy. Byl bardzo
dobry. Skad ta plesn? Domyslam sie, ze bylo mu za cieplo. Chociaz
obydwa sloiki staly obok siebie. Dzisiaj nastawiam drugi, na Wigilie
i boje sie, zeby nie splesnial.
Pozdrawiam Przeczytaj więcej postów



Temat: do wszystkich którzy robią zakwas barszczu z piecz
Zawsze robie zakwas buraczany z surowych burakow i zalewam lekko
posolona przegotowaną troche ostudzona ale w sumie dość goracą wodą,
dodaje sporo rozgniecionego czosnku i zostawiam na 4 dni poczym
zlewam zakwas i zalewam buraki ponownie na 5 dni a potem jeszcze raz
tez na 5 dni; pierwszy zakwas jest gęsty i niemal czarny a ostatni
taki dosc różowy ale nie mniej smaczny - po prostu wiecej go sie
dodaje zresztą tę trzecią zlewke przewaznie wypija sie od razu po
lekkim rozcienczeniu jej wodą przegotowaną chyba ze ktos lubi i znosi
picie takiego kwasu solo... Przeczytaj więcej postów



Temat: Kwaszony barszczyk na wigilię, pleśń na wierzchu
Kicia! wywal natychmiast wyparz słój...
pobiegnij do sklepu po buraki i jeszcze dzis nastaw tak jak Ci
napisalismy tu i w innym watku na tej stronie ale bez chleba - na
milosc boską!!! Bedziesz miala na poniedzialek wspanialy czysty
zakwas buraczany! Nie bądź pazerna! nie warto ryzykowac - te toksyny
niestety nie rozkladaja sie lecz sie sumuja w tkankach i po jakims
czasie jest tragedia! Nie sluchaj kamikadze! wywal spleśnialy barszcz
natychmiast! Przeczytaj więcej postów



Temat: Kwaszony barszczyk na wigilię, pleśń na wierzchu
Kicia, to dla Ciebie, moze skorzystasz...
• Re: barszcz czerwony hortex
qubraq 19.02.06, 18:42

ja robie tak:
pól litra bulionu grzybowego winiarów, kuchcika albo knura do tego
wlewam z kartonu pol litra rzeczonego soku buraczano-jabłkowego,
nazywanego "barszczykiem", dodaje ząbek czosnku roztarty nozem na
desce z odrobina soli ma miazge i dolewam troche domowego zakwasu
buraczanego ktorego kilka słoikow zawsze stoi w lodowce;
do smaku przyprawy jakie sobie tylko zażyczysz! to jest moj
standartowy CCGBW - "czysty czerwony goracy barszcz winny", daje go
do uszek do kołdunow i popijam nim wszystko co sie da a najchetniej
drugie danie - niczym winem tyle ze na goraco!

zakwas buraczany
qubraq 20.02.06, 11:13
ja go robie najzwyklej w swiecie tylko nie daje chleba bo nie
potrzeba; moim zdaniem ten plesniowy zapch barszczu stąd sie wlasnie
bierze;
buraki tzw. "sokowe" (te ciemniejsze) myje osuszam obieram cieniutjo
ze skórki i kroje w plasterki, wrzucam do sloja razem z
pogruchotanymi ząbkami czosnku (słój 3 litrowy, burakow 2 kilo,
czosnku pol głowki) zasypuje słój do 2/3 -3/4 objętosci i zalewam
dosc ciepłą przegotowaną wodą lekko osoloną; od dwoch miesiecy,
nauczony przez Jacka, dodaje jeszcze kawałek pocietego w cienkie
plasterki imbiru; szmatka na wierzch gumka ją zaciska na szyjce i
stoi toto 4 dni - zlewam i ponownie zalewam tak samo ... i jeszcze
raz; pierwsza zlewka jest bardzo gęsta ale trzecią mozna od razu
pic - i tak jest najzdrowiej...smacznego!

Przeczytaj więcej postów



Temat: Kwaszony barszczyk na wigilię, pleśń na wierzchu
...i jeszcze:

ZAKWAS BURACZANY

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=65466070&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=60016252&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=37106440&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13429671&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=68837152&wv.x=1&v=2&s=0 Przeczytaj więcej postów



Temat: zakwas buraczany do barszczu - proszę o radę
zakwas buraczany do barszczu - proszę o radę
2-3 tyg. temu zrobiłam zakwas (buraki z czosnkiem zalałam lekko
osoloną wodą)
zaglądam dziś a tam piekna warstwa pleśni, zdjęłam ją, zakwas
przecedziłam dwukrotnie przez ściereczkę
no i moje pytanie, mogę go wykorzystać, nie potruję nikogo w wigilię?
w smaku jest mocno kwaskawy i na mój gust ok, ale go przecież po
dodaniu do barszczu nie zagotowuje się
doradzcie Przeczytaj więcej postów



Temat: życzenia tu życzę:
by wam sie pierogi nie sklejaly po ugotowaniu
by mieso pieczone bylo zawsze soczyste

by zakwas buraczany udawal sie za kazdym razem
by maslo bylo maslem
byscie sie n ie bali probowac nowych smakow
a pichcenie, gotowanie i tym podobne zajecia byly zawsze przyjemnoscia

i zeby zoladki wszystko wytrzymywaly, a nic w bioderkach sie nie zatrzymywalo :)



Wesolych Swiat





Przeczytaj więcej postów



Temat: gazowany barszcz:/
geo3 napisał:

> qubraqu chciałbym prosić o podanie firm robiących dobry zakwas
> buraczan i na żurek :)

Pierwsze słyszę zeby jakas firma robiła produkt pod nazwą "zakwas
buraczany"; wiem ze na bazarach czy targowiskach na prowincji mozna
kupic "od baby" butelkę z jej wlasnym zakwasem buraczanym czy z
zakwaswm do żurku natomiast różne firmy produkują "koncentrat
barszczu" lub cos podobnego; w Katowicach vis-a-vis Dworca Głównego
w takim niby zaułku mozna kupic w pijalni soków autentyczny zakwas
buraczany rozcieńczony do postaci napoju...
Przeczytaj więcej postów



Temat: smaczne-niesmaczne
Ja częściowo mam jak Jacek, bo jakas moja pyszna zupa ale zupełnie
nieposolona jest dla mnie zupełnie niesmaczna ale będę się starać ją
tak doprawić zeby mi smakowała; natomiast po prostu nie lubie całej
masy potraw mimo że wiem ze one są smaczne dla większosći ludzi;
nie lubie śledzi marynowanych ale wędzone Kippersy uwielbiam, nie
cierpie podrobów, płucek, móżdżku, tłustego mięsa ale takie samo
mięso wędzone bardzo lubię; na widok ludzi pijących surowe jajka
dostaję mdłości, jajecznicy z glutem tez nie zjem ale poczekam az
sie białko odpowiednio zetnie; nie lubie piwa ale np. naleśniki piwne
wg mnie są super i mięso wytrzymane przez noc w piwie po obróbce
cieplnej też jest super; a lubię np. Kilkenny; zakwas buraczany
uwielbiam ale nie przepadam za buraczkami na gorąco...
nie znosze salcesonu, krwawej kiszki itp. ale lubie pasztet mimo ze
jest z wątroby ktorej nie cierpię, o flakach to nawet nie mogę
myśleć bo mną momentalnie wstrząsa... Przeczytaj więcej postów



Temat: zupa zimna
CCK, nieee! wcale nie na kaca, po prostu jak sie pić chce - tak jak
kwas chlebowy podpiwek podlaski czy zakwas buraczany: - wracasz do
domu zmordowana robotą w ogrodzie i zamiast pić jakies swinstwa to
pijesz chlodną maślankę lub kwas chlebowy albo wodę spod ogorków aż
Ci po brodzie i policzkach cieknie... nie znasz tego uczucia frajdy?
Co prawda jak wracałem z patrolu w Tadżykistanie to piłem namiętnie
goracą herbatę z jakims ichnim tłuszczem i od razu robiło mi sie
"chlodniej" ... ;-) Przeczytaj więcej postów



Temat: Barszcz czerwony bez zakwasu
A ja kwaszę buraki i pijam oddzielnie lekko rozcieńczony zakwas
buraczany - ponoc warto! - poza tym jest smaczny i kapitalnie gasi
pragnienie - podobnie jak kwas chlebowy lub podpiwek podlaski... :-)
a poza tym w dzieciństwie nauczyłem sie popijac jedzenie gorącym
czerwonym barszczem albo kwaśnym mlekiem lub maslanką i tego barszczu
"schodzą" u mnie hektolitry niemal... :-) Przeczytaj więcej postów



Temat: z ROSJI co przywozimy ?
Gość portalu: Roy napisał:

> Z tego co sie orientuje to kwas oczakowski (widze w sklepach)jest
> to normalny kwas robiony metoda przemyslowa...

normalny to znaczy jaki? pytam moze namolnie ale ze spozywczych
kwasów znam tylko kwas chlebowy, cytrynowy, spod ogórków czy też
pomidorów, zakwas buraczany ... i to chyba wsio, no jeszcze kwasne
mleko; z czego sie uzyskuje ten "normalny" kwas do picia? z owocow,
warzyw...a moze to jest jakis syntetyczny chemiczny - kilkuprocentowy
ortofosforowy z odrobiną solnego i mlekowego... :-) Przeczytaj więcej postów



Temat: Zielone kiszone pomidory
Gość portalu: genny napisał(a):


> Czy będę bardzo męczliwa, jeśli zapytam, jak robisz zakwas
> buraczany, no, taki na barszcz?

na razie taki link:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13429671&wv.x=1&v=2&s=0
za chwile popszukam nowszego chyba z tego roku, troche zmodyfikowany;
Przeczytaj więcej postów



Temat: podajcie przepis jak zrobic pyszny barszcz
rozyczko napisała:

> Jeszcze jedno pytanko :) Czy jak mam juz wywar (a przez
> niezrozumienie mam), to czy on wytrzyma w lodowce do wigilii?

wątpie - ja bym raczej namawial na zjedzenie go jako zwyklego
barszczu polskiego to znaczy z warzywami a we wtorek ogotowac
wlasciwy barszcz świateczny - jesli wolno cos doradzic to ja smak z
grzybów dodaje do gara z gotowanym barszczem w ostatniej chwili i po
zagotowaniu dopiero dodaję zakwas buraczany, jesli z pewnych
przyczyn musisz to robic wczesniej to juz potem przed podaniem na
stół nie doprowadzaj gotowego zakwaszonego barszczu do wrzenia bo ci
sie strąci kwas i zrobi sie brązowa obrzydliwa bryja!
Przeczytaj więcej postów



Temat: Niemiecka kiszona kapusta
Łomatko, przeciez kiszenie to tez kwaszenie bo kisło to inaczej kwas!!!!!
co do wina mozna kwasic winem ale kwasnym a nie slodkim - mołdawiańską Zamfirą
nie zakwasisz kapusty ani pomidorow natomiast nadasz im cudowny smak tak samo
smazonym poledwiczkom jeszcze przed polozeniem plasterka masla i przed podlaniem
destylatem i "zapaleniem patelni"; ja do bigosu nie dodaje wina stolowego lecz
domowo ukwaszony zakwas buraczany, ktorego kilka sloikow zawsze trzymam w
lodowce - tym bardziej ze wiekszosc jedzenia popijam czystym czerwonym goracym
barszczem doprawianym wlasnie domowym zakwasem buraczanym - nawet kanapki z
bryndzą posypane kminkiem i rozmarynem popijane barszczem smakują inaczej a jak
smakuje niedzielna jajecznica na masle popijana barszczem ten tylko wie kto tak
robi...sprobujcie namawiam gorąco!
Andrzej Przeczytaj więcej postów



Temat: Pomocyyyyyy - koncentrat barszcz czerwonego
figgin1 napisała:

> Tak do ogólu, ja nie znoszę barszczu na wędzonce.

nigdy nie robilem barszczu na wędzonce to znaczy na boczku wedzonym;
dawno dawno temu kiedy jeszcze żyli moi rodzice a ja mieszkalem
jeszcze z nimi to mama robila typowy barszcz z trzech rownych
ilościowo skladnikow - gotowany barszcz bezmiesny + wywar z
gotowania szynki swiatecznej + wywar z suszonych grzybow na uszka +
zakwas buraczany dolewany juz po ugotowaniu przy czym na wigilie
barszcz byl bez wywaru z szynki a dopiero swiateczne sniadanie
popijalo sie juz barszczem ze "smakiem z szynki". Poniewaz u nas sie
regularnie pijalo barszcz jako popitek do kazdego jedzenia wiec ten
schemat sie utrzymywal przez caly rok. Ja we wlasnym domu juz nie
mam wywaru z szynki barszczu nie chce mi sie z lenistwa gotowac ale
zakwas buraczany robie sobie sam i go dodaje do barszczu i pewnie ze
wole wywar z suszonych prawdziwkow ale znow wybieram - jako leń -
kostke bulionu grzybowego, ale Ty mnasz chyba racje, oni czasem cos
dodaja do tych kostek, jakis tluszcz chyba barani bo taki sie robi
"absmak" na wargach - ja to przynajmniej wyczuwam...
Poza tym tu chodzi o czas... zauważyłaś?
Przeczytaj więcej postów



Temat: Jakie przyprawy do bigosu?
figa543 napisała:

> Przedłużam więc czas robienia bigosu na więcej niż trzy dni.
>
> Olka

Na pewno ktos Ci doradzi dolewanie czerwonego wina wytrawnego; ja
osobiscie dolewam pod koniec pierwszego gotowania zakwas buraczany
zamiast wina - wydaje mi sie ze jest smaczniejszy niz wino, winem
wole popijac bigos i to tez nie wytrawnym ale półwytrawnym i to takim
jak np. Kadarka Rosentaler z wyraźnym powiewem poziomki i sliwki; na
samym poczatku do kapusty dodaje smazone na maśle z cebulą pieczarki,
ktore w ostatniej fazie podsmazania podlewam obficie deserowym winem
różanym mojej wlasnej produkcji a juz na sam koniec wlewam troche
destylatu albo jakiejs bardzo mocnej (ok. 70%)nalewki ziołowej
takiej jak litewska 999 trejos devinerios albo suktinis i zapalam
zeby wypalic alkohol a pozostawic balsamiczny smak dodatkow; dlatego
zakwas buraczany dodaje po godzinie kiedy duszona kapusta juz
nasączy sie smakami alkoholi, grzybow, dodatkow, sliwek i gruszek
wedzonych, kminku, ziół itp...

Przeczytaj więcej postów



Temat: jak gotować barszcz?
Mimo że jestem chamskim leniem to czasem gotuję barszcz od podstaw
czyli z warzyw i jeszcze mi sie nie zdarzylo zeby mi zbielał w
czasie gotowania na malenkim gazie; natomiast zakwas buraczany musi
byc - i to prawdziwy i - jak pisze Dispell - nie wolno go zagotowac
bo sie zrobi brązowa breja; czerwonego czystego barszczu to chyba
wypijam ponad hektolitr rocznie - w dzieciństwie nauczyłem sie w
domu dziecka popijac jedzenie goracym czystym czerwonym barszczem na
zakwasie i tak mi zostało na stare lata :-) Przeczytaj więcej postów



Temat: jakie przyprawy dodajecie do barszczu czerwonego
des4 napisał:

> narynku jestsporo niezłych zakwasów, moim zdaniem najlepszy jest Krakus...

Krakus jest gotowym czystym czerwonym barszczem ktory właśnie wystarczy doprawić
wlasnym zakwasem :-)

> łyżeczka octu...

jesli juz ktoś lubi ocet w barszczu to chociaż niech zrobi sobie wlasny ocet z
wina deserowego przez mądre przekwaszenie np. Kagora albo Lidii czy Zemfiry. Ja
sobie zrobilem taki z mojego wina różanego...poza tym sam zakwas buraczany,
lekko posolony i ewewntualnie doprawiony czymś jeszcze pija się tak jak sie
pije kompot, kwas chlebowy, podpiwek, kwaśne mleko czy wreszcie wodę spod
ogórków kiszonych czy pomidorów; de gustibus ...

Przeczytaj więcej postów



Temat: bankiet na wiejską nutę
to co podano i kwasnice na boczku wędzonym,
zakwas buraczany do picia zamiast barszczu,
i kilka kurczaków pieczonych koło tej sałatki ziemniaczanej lub kiszki
ziemniaczanej upieczonej i kulebiaka. Tylko porwanych lub podzielonych juz na
jakies mniejsze kawałki.
Baby drożdzowe. Przeczytaj więcej postów



Temat: barszcz biały a zurek jaka różnica?
Zakwas...
Na jakim chlebie powinno sie robic kaws chlebowy, kiedys daaawno
temu jeszcze wdizecinstwie robilismy to w domu dziecka ale nie
pamietam szczegółów a teraz od lat pije ukrainski "Obołoń" i sie
zastanawiam ze to przeciez tez jakis tam zakwas... sam kisze buraki
na zakwas buraczany i go wypijam na zimno i goraco z barszczem
niemal hektolitrami ale na zakwasach macznych jeszcze nic nie robilem
- ostatnio dokwaszam kiszone ogórki i pomidory zakwasem buraczanym i
sa baaardzo fajne; Banito, doradzales mi kiedys jakąś mieszankę
zakwasow - zapomnialem juz jaką - mozesz przypomniec? cos chyba z
kwasem spod kiszonej kapusty - się mylę? Przeczytaj więcej postów



Temat: szukam przepisu na pyszny sernik i barszcz wigili?
szukam przepisu na pyszny sernik i barszcz wigili?
podzielcie się ze mną swoimi przepisami,moja rodzina uwielbia sernik pod
każdą postacią,więc proszę o ciekawe propozycje......pochodzę ze Sląska i u
nas bardzo popularny jest barszcz czerwony z uszkami...prosze o
przepisy,chodzi mi szczególnie o zakwas buraczany pozdrawiam Przeczytaj więcej postów



Temat: Anemia - co jeść?
Chyba nie musisz od razu wracac do jedzenia miesa, tylko raczej zadbac o to,
by zelazo zawarte w pokarmach niemiesnych uczynic lepiej przyswajalne.
Pewnie wiesz, ze zelazo najlepiej wchlania sie w towarzystwie witaminy C?
Przychodzi mi do glowy zakwas buraczany i buraki wogole, szpinak...
Pewnie wiele osob Ci doradzi w czym jeszcze jest i jak jesc, aby bylo najlpiej
przyswajalne :-)
Przeczytaj więcej postów



Temat: A co robicie z przedwczorajszym chlebem?
Przyszło mi coś do głowy po reprymendzie Kiwi:
Nie wkładajcie zadnego chleba do kiszenia buraków na tzw. zakwas buraczany!
Naprawdę nie trzeba, wystarczą te fermenty które są w burakach a przegotowana
doda i kilka ząbków czosnku same doprowadzą po 5 dniach do spodziewanego
efektu - niepachnącego pleśnią cudownego jak wino zakwasu !!! W Katowicach koło
dworca PKP jest pijalnia soków i tam można to cudo dostać!
Andrzej Przeczytaj więcej postów



Temat: Co jesc, zeby poprawic odpornosc?
He, he, wasze rady daly efekt, bo dzis jestem zdrowa jak ryba i w calkiem
dobrej formie. Pije zakwas buraczany, wode z cytryna i miodem, czosnku jakos
nie moge za duzo na surowo ;-( chociaz nalewke bede robila lada dzien.
Ruch warzywa i owoce tez.
Bambusie-usie, bez weglowodanow bym nie przezyla. Kocham razowe bulki z
ziarenkami hand made i makarony. Ale nadwagi nie mam wiec chyba moge ;-)?
Jedyne co mi dokucza to czasem niskie cisnienie. Przeczytaj więcej postów



Temat: jedzenie a kiepska morfologia i antybiotyki
tak w ogóle to jednak lekarz powinien ci udzielić porad dietetycznych, bo
przyjmowane lekarstwa mogą nie lubić pewnych pokarmów i połączenie da
nieprzewidziane skutki :) a poza tym antybiotyk rozwala florę bakteryjną na
wnątrzu, więc sie powinno zajadać kefiry, jogurty, kapustkę kiszoną (w ogóle
kiszonki albo sok z nich)


zupełnie na marginesie to przy tak długim jedzeniu antybiotyków powinnaś mieć
tzw. osłonę ginekologiczną (chyba że na coś takiego sie leczysz), żeby infekcji
od-antybiotykowych uniknąć, ale to lekarz powinien zdecydować, czy laktovaginal
starczy, czy coś jeszcze


no i trzeba poczekać, aż pojawi sie wędrowiec, jednostka wyspecjalizowana w
tego typu poradach :) ale były stosunkowo niedawno takie wątki, dot. problemów
z żelazem (w temacie albo treści), poszukaj przez szukajkę gazety - pamiętam,
że nie szpinak, tylko brzoskwinie były zalecane, no więc na czasie. kojarzy mi
sie też zakwas buraczany, był długi wątek niedawno Przeczytaj więcej postów



Temat: jedzenie a kiepska morfologia i antybiotyki
Gość portalu: Cynamoon napisał(a):

> A ja niedluga bede robic Mongolska nalewke czosnkowa polecana przez Bruna ;-)

Wyprobowalam dzialanie tego specyfiku na sobie (ja to znalam jako kuracje
mnichow tybetanskich) i musze powiedziec, ze bardzo skuteczna. Cholesterol
polecial w dol, a odpornosc znaczaco wzrosla. Tylko uwazaj z czosnkiem, bo moze
dizalac anemizujaca. Z tym, ze jesli pijesz do tego zakwas buraczany (lub sok
swiezo wyciskany, lub buraczki w kakiejkolwiek postaci) to powinno sie
zrownowazyc. Aha, jeszcze jedno. Tej kuracji czosnkowej nie mozna stosowac za
czesto - raz na 3-5 lat. Przeczytaj więcej postów



Temat: barszcz wigilijny
zakwas buraczany z butelki
nuestety kwas buraczany może nie wyjść, tak własnie stało się parę dni temu u
nas, mąż zrobił cały wielki gar gliniany i zamiast kwasu zrobiła się galareta,
taki brunatny kisiel...:( blee!
Radzę mieć w zapasie koncentrat buraczany z Krakusa (ten jest najlepszy) w
razie wpadki
Przeczytaj więcej postów



Temat: Jak sie robi małosolne ogórki?
Gość portalu: AnkaK napisała:

> Ja swoje ogóry małosolne zalewam ZIMNĄ wodą prosto z krany.Ma więcej minerałów
> niż przegotowana.

nie zalewaj, jeśli klamac to prawdopodobnie! Pamietaj! Pewnie nie wiesz tego że
żeby rozpoczął się proces kwaszenia trzeba wodę zdekantować tzn. zmiękczyc ją
usuwajac chemicznie lub termicznie glinokrzemiany sodowe potasowe a szczególnie
wapniowe! gotowanie wody jest najprostszym na to sposobem; co kilka tygodni
zakwaszam sobie w ten sposób buraki na zakwas buraczany albo ogórki na obżarstwo
Nie obrażaj się i więcej nie polewaj! :)))

Przeczytaj więcej postów



Temat: Jak zrobić kiszone buraki?
Tadziu!
A po co zakwas buraczany ma stać do Świąt? weź go wypij i rób nowy - i tak w
kółko! a wiesz jaki jest pyszny pół na pół ze sokiem pomidorowym ...?
Moje zakwasy robie tylko z przegotowanej jeszcze dość ciepłej lekko posolonej
wody i kilku rozgniecionych ząbków czosnku - po 4 dniach zlewam i nalewam
jeszcze raz i potem raz trzeci i szlus - i wypijam na zmianę z kwasem chlebowym
lekko rozcieńczając go przegotowaną ostudzoną wodą (buraczany - nie chlebowy!)
Andrzej Przeczytaj więcej postów



Temat: Jak zrobić kiszone buraki?
Może i masz rację - ja tam sie na chemii za bardzo nie znam, więc nie
polemizuję.
Ale mój zakwas buraczany wychodzi bardzo smaczny, a jakiegoś wielkiego korzucha
na nim nie zauważam. Pozostanę więc przy swoim przepisie.
Tym bardziej, że taki zakwas robi moja ciotka, która o dietetyce chyba wie już
wszystko :-) (czyta co popadnie, ćwiczy jogę, zdrowo się odżywia i różne takie
bajery, że o hodowli własnych kur, kóz, perliczek, ryb, owoców i warzyw nie
wspomnę ......).

Notabene jakbym miała zastosować się do Twojego przepisu - z tym winem,
zakwasem buraczany, pieczonymi burakami - juz sama nie pamiętam co tam pisałeś -
to bym pewnie przez tydzień z kuchni nie wyszła. Choć wierzę Ci, że Twój
zakwas buraczany jest też pyszny :-)

POzdrawiam Przeczytaj więcej postów



Temat: Kiszenie buraków na barszcz
hmm
> A flora bakteryjna i tak przecież zostaje zabita podczas
> gotowania. To tak na mój chłopski rozum.

no tu akurat bzdury opowiadasz - zakwas buraczany dodajemy PO ugotowaniu
barszczu ze świeżych buraków, NIE GOTUJEMY już, właśnie po to, żeby cennych
składników nie zabić

a zakwas buraczany IMHO bez sensu jest porównywać z sokiem - jedno i drugie
smaczne, wartościowe, ale to kompletnie co innego, i do innych celów

dodawanie soku buraczanego do barszczu uważam za pozbawione sensu - po co?
można ugotować barszcz na świeżych burakach i po ugotowaniu zakwasić go leciutko
cytryną, bez dodawania zakwasu, to jest bardzo smaczna postać barszczu z młodych
buraczków
ale gotowania barszczu z dodatkiem soku, który się też gotuje to jak dla mnie
dokładanie sobie roboty, która nic nie wnosi - toż ten sok to nic innego jak to
co wyjdzie do wody z buraków podczas gotowania, to po licho bawić się z
wyciskaniem??
Przeczytaj więcej postów



Temat: Jak zrobić zupę buraczkową
Ja robię tak:
W jednym garze gotuję buraki w łupinach (wcześniej wyszorowane) do ich miękkości

W drugim garze gotuje się wywar mięsno (np. na żeberkach) warzywny (marchewka,
pietruszka, seler, pora) z przyprawami - pieprz (w całości) liść laurowy, ziele
angielskie, sól.

Kiedy buraki są już dosyć miękkie odlewam wodę i buraki studzę, następnie
obieram i trę ma tarce o dużych okach lub w talarki.
Buraczki ostrożnie łączę z wywarem i doprawiam octem (ostatnio był to ocet
rodzynkowy) majerankiem, lekko słodzę (czasami dodaję zakwas buraczany -
kupiony w sklepie)dodaję czosnek (1 - 2 ząbki) - popkrojony lub nie
Ew. zabielam śmietanką (niekoniecznie)

Podaję różnie, czasami są to ziemniaki pire (jakkolwiek się to pisze) -
ugotowane osobno (nie w zupie), polane tłuszczykiem z podsmażoną cebulką i
skwarkami (podane na osobnym talerzyku)

Czasami są to ziemniaki ugotowane w zupie a czasami jest to makaron


Przeczytaj więcej postów



Temat: Barsz czerwony na Wigilię
Osobiście odradzam dodawanie jakiegokolwiek chleba. Daję same buraki i
przegotowaną cieplą jeszcze wodę i troche czosnku; niektórzy jeszcze solą.
Żadnego szumu na wierzchu, żadnego smaku pleśni, trzymam to 4-5 dni - zlewam do
słoików i do lodówki i zalewam te same buraki ponownie i potem jeszcze raz.
Pijam ten zakwas buraczany do wszystkiego oczywiście po dosmakowaniu ale
najczęściej po wymieszaniu z czystym barszczem gotowanym i smakiem z gotowania
suszonych grzybów oraz smakiem z gotowania szynki (z wyjątkiem Wilii).
Kika dni temu był taki wątek - poszukaj.
Andrzej Przeczytaj więcej postów



Temat: Święta Bożego Narodzenia - przepisy
Święta Bożego Narodzenia - przepisy
Wiem, że jest jeszcze wcześnie, ale napiszcie co można jeszcze zrobić
wcześniej (poza piernikiem Apolki) . Mnie do głowy przychodzą tylko uszka i
pierogi, które tak pracochłonne, przecież mozna śmiało zamrozićć.
No i oczywiście zakwas buraczany:) Przeczytaj więcej postów



Temat: Barszcz ukraiński jarski
Pierwsze słyszę żeby domowy zakwas buraczany był niezdrowy, wręcz przeciwnie,
bogactwo witamin, a czego jeszcze to można poszukać w tutejszych wątkach
barszczowych. Kiszący barszcz zazwyczaj odradzali dodawanie chleba, szybko
tworzy się pleśń, ja zainspirowana tu, daję czosnek, ziarna pieprzu i ziela
angielskiego, odrobinę soli i zalewam gorącą wodą - poezja wychodzi :)
Przeczytaj więcej postów



Temat: potrawy , które można przygotować nieco wcześniej
Naturalny zakwas buraczany pod barszcz wigilijny można zrobić
wcześniej, a przechowywać nawet kilka amiesięcy

zycieharmonijne.blogspot.com/2009/11/barszcz-wigilijny-na-naturalnym.html Przeczytaj więcej postów



Temat: Zakwas buraczany... ratunku!
Zakwas buraczany... ratunku!
Chyba coś zepsułam ((
Zrobiłam wg przepisu znalezionego w necie, tzn buraki wplastry,
ciepła woda, chleb razowy, sól, czosnek. Stoi 3 dni w ciepełku
przykryty lnianą ściereczką, jednak pojawiła się na nim szara pleśń.
Co zrobiłam nie tak?
Przeczytaj więcej postów



Temat: doral-prosze bardzo, dla ciebie o barszczu i in.:)
doral-prosze bardzo, dla ciebie o barszczu i in.:)
zgodnie z obietnica zamieszczam dla doralowej i reszty chetnej
z forum kuchnia- do wykorzystania i poczytania

bede robic ten bigos staropolski no i zakwas buraczany nastawiam

forum.gazeta.pl/forum/w,77,102924508,102928473,Re_Wigilia_moja_sytuacja_dlugie_pomozecie_.html
Przeczytaj więcej postów



Temat: Teraz ja kulinarnie, problem mam
no problem:
Lepsza bedzie maka razowa, bo jest grubiej mielona - powstaje z
jednorazowego rozdrobnienia ziarna na mniejsze lub większe cząstki,
jest zmieszana z otrębami i ma ciemniejsze zabarwienie.

a zakwas buraczany:
2 kg surowych, obranych buraków, pokrojonych w plastry
ząbki z całej glówki czosnku, obrane z łupek (niektorzy daja mniej
czosnku, ja lubie, gdy czosnkiem wali, to go nie zaluje)
płaska łyżeczka cukru
pół płaskiej łyżeczki soli
2-3 litry przegotowanej, ostudzonej wody
3 litrowy słój
niektorzy daja jeszcze skorke z chleba razowego, ja nie
Buraki włożyć do czystego słoja, dodać ząbki czosnku, zalac
posłodzoną i osoloną wodą. Przykryć ściśle gazą, odstawić do kiszenia
w temperaturze pokojowej. Jeżeli podczas kiszenia pojawi się piana,
należy zdjąć gazę i czystą łyżką wybrać pianę, ponownie przykryć.
Po ukiszeniu (co trwa około pięciu dni w zimie), należy zakwas
odcedzić od buraków, przelać do butelki lub plastikowego, zamykanego
naczynia i włożyć do lodówki. Zakwas można przechowywać do dwóch
tygodni.

Przeczytaj więcej postów



Temat: Doral - pytanie o zakwas buraczany mam
Doral - pytanie o zakwas buraczany mam
Bo widzialam na forum Kuchnia, ze korzystalas z przepisu Qubraka na
zakwas buraczany.
No wiec zalalam w niedziele i czekam. Pierwszego dnia pachnialo
bosko. Wczoraj zauwazylam, ze sie pienic zaczelo Tak ma byc?
Nie sadze, zeby to byla plesn, bo skorki chleba nie dodalam, wogole
oprocz burakow i przypraw nic. Wiec ki diabel?? Przeczytaj więcej postów



Temat: stracone zludzenia
o ile sobie przypominam, to już klub wierzących w żywię zakładaliśmy
znaczeniowo blisko sie domyślałam, bo wychodziło mi, że to pierś do zasłaniania
przed ciosem wroga
wierzyłam, że żuawi śmierci, to mieszkańcy żuław wiślanych wyławiający śmieci i
rybią padlinę z kanałów.
a w nieco starszym wieku zaczynając pozanawac język puszkina doszłam do
miodowego wsadzacza (cokolwiek by to było), kisiejna barysznia to zakwas
buraczany (taki na barszcz), a 'arużenje' to orurowanie z którym myśliwi
chadzaja do lasu, prawdopodnie budować cichcem rurociąg przyjaźni.
Przeczytaj więcej postów



Temat: zakwas buraczany?
ZAKWAS BURACZANY

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=65466070&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=60016252&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=37106440&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13429671&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=68837152&wv.x=1&v=2&s=0
smacznego! Przeczytaj więcej postów



Temat: zakwas again
Pierwsza zlewka jest zawsze mocna i do picia najlepiej rozcienczac woda. Mozesz
na tych samych burakach ukisisc 3 "zmiany". Kazda bedzie ciensza.

Jak bedziesz dodawal do goracego baszczu, to pamietaj, ze po dodaniu zakwasu
zupy juz sie nie gotuje, tylko podgrzewa, inaczej zmetnieje.

Uwielbiam zakwas buraczany i chyba sobie nastawie. Najlepiej smakuje mi do picia
latem. A ten selerowy tez ladnie brzmi.
Przeczytaj więcej postów



Temat: Kisicie barszcz?
aniaiewa napisała:

> Nie kisze, gotuje zawsze z surowych.

Ale przeciez Aniu, sama wiesz o co chodzi - to są dwie różne sprawy -
kisi sie buraki zaby miec zakwas buraczany do picia luzem lub do
doprawiania barszczu gotowanego wszystko jedno czy polskiego,
rosyjskiego czy ukraińskiego - jak nie kisisz burakow to do
otrzymania lekko kwaskowego smaku gotowanego barszczu pewnie jak
większość gospodyń domowych wciskasz do niego sok z cytryny...
albo po prostu nie lubisz baeszczu winnego;

> Kiedys mialam koncentrat barszczu z PL wlasnie kiszony i zupelnie
to nie nasz smak

...ach wybacz nie spostrzegłem ze nie mieszkasz w PL, masz rację te
koncentraty barszczu nawet ten "Krakusa" moim zdaniem nie nadaja sie
do prawdziwego barszczu! - sprobuj kiedys ukisic troche - chocby
jeden litr a sie przekonasz ze warto, tylko Boże broń - nie dawaj do
niego chleba! sama przegotowana lekko posolona jeszcze dośc ciepla
woda i sporo czosnku, mozesz dodac lisc laurowy kilka ziarenek ziela
angielskiego - kilka plasterków surowego imbiru i jak mowi nasz
Jacek1f ciutkę kardamonu i gałki bo to jest jedna kompania z imbirem
)
Przeczytaj więcej postów



Temat: Wino jarzynowe
Napisales:

> > Chcialbym tez w nastepnej kolejnosci zrobic wino z burakow cwiklowych (bez
> chrzanu oczywiscie). Takie wino mialoby niesamowicie intensywny kolor
> buraczkowy. Poza tym buraki tez sa zdrowe, wiec i wino musialoby byc zdrowe.

Od niepamietnych czasów robie w domu wino buraczane bezalkoholowe pod nazwą
zakwas buraczany - do picia bezpośrednio jak i do zakwaszania barszczu czy do
innych potraw czasem jako składnik marynaty ... a to że nie trzącha gdy sie go
pije i we łbie sie nie kreci to juz same zyski szczególnie na szosie gdy
policjant sprawdza co tam mamy w oddechu... :) a jaki smak!!! - i tu sie zgodzę
z Waściną tezą - czysty gorący czerwony barszcz winny jest przewspaniały ...
...z tym ze ja do kwaszenia nie uzywam niczego poza przegotowana lekko osoloną
jeszcze ciepłą wodą a do smaku dodaje tylko troche czosnku; żadnych skorek
chlebowych czy wrecz kromek chleba!!! mozna jeszcze do smaku dodać pare
plasterkow surowego imbiru; niektórzy dodaja kawalek chrzanu i liscie chrzanowe
wiśniowe i dębowe - ja jeszcze takich nie próbowalem do kwaszenia burakow;
Andrzej Przeczytaj więcej postów



Temat: Wino jarzynowe
qubraq napisał:

> Napisales:
>
> > > Chcialbym tez w nastepnej kolejnosci zrobic wino z burakow cwiklowy
> ch (bez
> > chrzanu oczywiscie). Takie wino mialoby niesamowicie intensywny kolor
> > buraczkowy. Poza tym buraki tez sa zdrowe, wiec i wino musialoby byc zdro
> we.
>
> Od niepamietnych czasów robie w domu wino buraczane bezalkoholowe pod nazwą
> zakwas buraczany - do picia bezpośrednio jak i do zakwaszania barszczu czy do
> innych potraw czasem jako składnik marynaty ... a to że nie trzącha gdy sie
> go pije i we łbie sie nie kreci to juz same zyski szczególnie na szosie gdy
> policjant sprawdza co tam mamy w oddechu... :) a jaki smak!!! - i tu sie
> zgodzę z Waściną tezą - czysty gorący czerwony barszcz winny jest
> przewspaniały ...
> ...z tym ze ja do kwaszenia nie uzywam niczego poza przegotowana lekko
> osoloną
> jeszcze ciepłą wodą a do smaku dodaje tylko troche czosnku; żadnych skorek
> chlebowych czy wrecz kromek chleba!!! mozna jeszcze do smaku dodać pare
> plasterkow surowego imbiru; niektórzy dodaja kawalek chrzanu i liscie
> chrzanowe wiśniowe i dębowe - ja jeszcze takich nie próbowalem do kwaszenia
> burakow;
> Andrzej

Znam takie cos. Drozdze sie napracuja, a bakterie (niekulturalne) niszcza z
cala bezwzglednoscia ich produkcje.

A mnie chodzi o C2H5OH
a nie o kwacha.

al.1

Przeczytaj więcej postów



Temat: kwas chlebowy
Zakwas to nie KWAS!
Andrzeju, kwas chlebowy (i nie tylko, bo mozna robic go z wielu innych
zjadliwych rzeczy) jest jednak przede wszystkim napojem. Drugie jego
przeznaczenie - baza okroszki. Natomiast ZAKWAS buraczany jest przede wszystkim
bazą barszczu. Jako napój jest rzeczą dla tzw. amatora, aczkolwiek niezbyt
skwaśniały jest bardzo orzeźwiający.
A umiesz robić kwas chlebowy z polskich surowców? Tez wychodzi pyszny.
Natomiast odradzam kupowanie parodii na kwas w butelkach. Jedyny wyjatek - to
produkt browaru "Obołoń" z Kijowa (kiedys trafiłam w Auchanie), produkty
polskie pod ta nazwą to obraza tradycji z jej technologią.
A w ogóle życzę smacznego.
Natalia. Przeczytaj więcej postów



Temat: kwas chlebowy
Natalio
Dla mnie kwas czy zakwas buraczany jest darem bogów i piajam go zarowno
rozcieńczony trochę wodą (bo mi żal pić sam kwas zreszta jest chyba nawet
smaczniejszy - taki niezbyt skondensowany (to znaczy z pierwszej zlewki) ale
ten z trzeciej czyli ostatniej to pijam od razu jako napoj! robie rowniez w
domu czysty czerwony barszcz ktory mieszm z zakwasem czy kwasem (kwestia
nazewnictwa w danym regionie) buraczanym i podgrzewam gdzies do 60-80 stopni
(broń Boże zagotować!) i popijam nim jedzenie - drugie dania albo kanapki z
wędlinami albo z uszkami grzybowymi lub koldunikami (kupnymi - niestety bom leń
okrutny!); Natomiast zapijam się ukraińskim chliebnym kwasem OBOŁON'u
codzienniei i conocnie gdy pic mi się chce! (stoi u wezgłowia);
Ale... jest z tej samej Jasionki koło Supraśla w Puszczy Knyszyńskiej rzadko
spotykany znacznie droższy Kwas chlebowy "Korzenny" - sprobuj;
Robilem kiedys w domu potem rownież robilismy w samym, Supraślu ale teraz na
starość wolę ten ukraiński - wiesz dlaczego - Stara Ukraina - moja ojczyzna - i
Ty mnie zrozumiesz... Przeczytaj więcej postów



Temat: dziewczyny, a może jakieś przepisy na święta??
O! skarbeczki Wy moje, ot prepisik na barszcyk tylko czytajcie dokładnie! ):
„Różowy barszczyk”:

Zakwas: 3 kg buraków, zalać 5 l wody przegotowanej dodać 3 ząbki czosnku, listek
laurowy, łyżeczkę cukru. Parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego oraz kromkę
chleba razowego. Odstawić na dwa tygodnie w chłodnym miejscu.

Bez zakwasu też można, i to jest przepis:
1.3 kg buraków obranych i pokrojonych w cząstki (np.4) gotujemy razem z
włoszczyzną i 2 łyżeczkami cukru oraz z 3 ząbkami czosnku. Po ugotowaniu do
miękkości pozostawiamy buraki na 24 godziny.
2.Gotujemy wywar na żeberkach lub kostkach schabowych z biała kiełbaską.
3.Odcedzamy wcześniej przygotowany wywar z czerwonych buraków i łączymy z
wywarem ugotowanym na żeberkach, bądź kostkach i białej kiełbasce.
4.Do tak przygotowanego wywaru kroimy szyneczkę (ok. 20 dkg) białą kiełbaskę,
obrane mięsko z kostek i dodajemy zakwas buraczany, który można zastąpić żurkiem
z butelki zakupionym w sklepie (bez szumowin), dodajemy śmietanę (najlepiej 36%,
aby się nie zwarzyła).
5.Barszcz doprawiamy według uznania cukrem, kwaskiem cytrynowym lub octem.
Barszcz powinien być słodko-kwaśny. Jeśli barszczyk nie ma różowego koloru można
dodać 2-3 łyżeczki zaprawki buraczanej w płynie którą można kupić w sklepie.
6.Przed samym podaniem do barszczu dodajemy jajka pokrojone na kawałeczki i duża
ilość koperku.
Życzę wszystkim smacznego, barszcz można przygotować na dwa dni wcześniej i
wtedy jest super!!!
Przeczytaj więcej postów



Temat: Zapasy na zime
mowie ci jutka! odpusc te pomidory!!!!
chyba, ze bedziesz robic suszone w oliwie... ooo to ja zawsze chetnie;)
tylko gdzie ty w PL znajdziez takie dobre pomidory i slonce?:)

zeby kisic zur... chyba oprocz skladnikow trzeba miec piec... nie wiem, jak
moja babcia to robi, ale jej wychodzi a mnie (z tych samych skladnikow!!! i
czas i reszta dokladnie taka sama!) tylko smrod:(

aaa... mozesz robic zakwas buraczany na wigilie... to nie wymaga zbyt wiele ani
nakladow ani pracy:)

a jak ci bedzie malo... to u mnie w kuchni skrzynka jablek stoi... i patrzy na
mnie... ja tez na nia patrze... oooo nasze spojrzenia sie skrzyzowaly!:PPPPPPPP
jutro!
dzisiaj nie mam sily:)

a.:) Przeczytaj więcej postów



Temat: Candida++ - od czego zacząć?
Kurczę, ja już zupełnie zgłupiałam. Rozmawiałam wczuraj z naszą
homeo i mnie kazał wykluczyć zupełnie wędliny i maksymalnie
ograniczyć mięso. Dawać tylko te świeże, które wczesniej nie było
mrożone i najwyżej 2xtyg. W pozostałe dni ryby i warzywa. Nie
zalecała tez kiwi i innych cytrusów ponieważ zanim dotrą do naszego
kraju przechodzą długą drogę podczas, której dojrzewają, a to
podobno nie jest korzystne. Nie wspomniała też nic o wykluczeniu
marchwi i buraków. Jak również o nie podawaniu na początku kuracji
kiszonek. Kazała natomiast wykluczyć nabiał, zwłaszcza mleko.
Dodatkowo wyciąg z pestek grapefruita, olej z pestek dyni lub
orzecha włoskiego, zakwas buraczany lub sok z kiszonej kapusty.
Pieczywo orkiszowe na zakwasie, a wszelkie pierogi, naleśniki
robione na mące razowej orkiszowej.
Wygląda na to, że co lekarz to inne zalecenia. I bądź tu mądrym.

pzdr.
Przeczytaj więcej postów



Temat: Przepisy swiateczne...???
Barszcz Wigilijny;)pierwsza potrawa;)
Barszcz wigilijny

(dla 6 osób)

10 dag suszonych prawdziwków, 4 buraki ćwikłowe, 1 1/2 l wywaru warzywnego, 6
ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/2 l
zakwasu buraczanego, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, majeranek; na 3 litry
zakwasu: 1 kg drobnych buraków, 1 główka czosnku, 1-2 kromki chleba razowego

Zakwas nastawiamy co najmniej 2 tygodnie przed Wigilią. Buraki obieramy i
układamy w kamiennym garnku. Zagotowujemy 3 l lekko osolonej wody, a gdy
przestygnie, zalewamy nią buraki. Czosnek obieramy i wrzucamy do garnka.
Dodajemy kromki razowego chleba. Przykrywamy garnek ściereczką i odstawiamy w
chłodne miejsce. Jeśli na wierzchu utworzy się zielona pleśń, zdejmujemy ją
delikatnie drewnianą łyżką. Gotowy zakwas przelewamy do szklanych butelek i
trzymamy w lodówce. W 500 ml wody namaczamy prawdziwki przez 2 godziny, a
potem, w tej samej wodzie, gotujemy do miękkości. Buraki pieczemy w piekarniku,
obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego
dodajemy przyprawy i utarte buraki, chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy i
dolewamy do niego wywar z grzybów (samych grzybów możemy użyć do uszek) oraz
zakwas buraczany. Barszcz podgrzewamy do momentu wrzenia, ale nie gotujemy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i utartym
majerankiem. Podajemy z kapuśniaczkami i półkruchymi pasztecikami.

Przeczytaj więcej postów



Temat: feminatal a prenatal
Ja całą ciążę zażywałam feminatal raz dziennie w trakcie obiadu, magnez
uzupełniałam tabletkami AsmagForte 2 razy dziennie po dwie tabletki(rano i
wieczorem). Żelazo najlepiej czerpać z naturalnych źródeł: barszczyk, zakwas
buraczany, dużo zielonej pietruszki i szpinak, brokuły. Polecam takie dawkowanie
tych leków, nie miałam żadnych skurczy łydek, a hemoglobina najniżej spadła do
15. Od 16 dni cieszę się zdrowym synkiem Pozdrawiam Przeczytaj więcej postów



Temat: Naturalne wywoływanie porodu
Kiedy jest juz po terminie, najlepiej jest pic zakwas buraczany, wieszac
firanki - podnosci do gory rece, lub po prostu kochac sie ze swoim mezczyzna
tak by nasienie dotarlo do srodka. Podobno nasienie zawiera substancje
wywolujace skurcze, ale dziala to tylko wtedy jak kobieta jest w okolo 40
tygodniu. Przeczytaj więcej postów



Temat: w czym zelazo?
Hej, mnostwo zelaza maja morele suszone. Trzeba tylko pamietac zeby kupic niesiarkowane-
zazwyczaj mozna nabyc takie w sklepach ze zdrowa zywnoscia. Sa ciemniejsze, bardziej miekkie i
slodsze. Pycha!
A co do przepisu- wyglada na podobnie jak na zakwas buraczany, wiec mysle, ze ma smak
barszczyku... Jak dla mnie mnniam.
pozdr Przeczytaj więcej postów



Temat: czy da sie nie brac zadnych lekow w ciazy :)
Gratuluję i oby tak dalej Ja jestem w 25 tygodniu i też do tej pory niczego
nie brałam. Moja ciąża nie jest jednak zagrożona, dlatego dość intensywnie
pracuję (jak do tej pory żadnego dnia zwolnienia). Mam nadzieję, że tak będzie
do końca
Chętnie poznałabym Twój przepis na zakwas buraczany - ja wyciskam buraki w
sokowirówce, dodaję cytrynę i - czasami - sok z jabłka.
Pozdrawiam,
Monika Przeczytaj więcej postów



Temat: z porad babuni - czyli wszystko o starym leczeniu
moje metody sa raczej z dzialki "natury" niz babci:
1. prazone zmielone pestki dyni - na poprawe stanu skory, zaopatrzenie w cynk etc. oraz odbudowe
kosmkow jelitowych (podobno pestki maja takie wlasciwosci)
2. rzezucha i natka pietruszki zamiast syntetycznych witamin
3. melasa z buraka cukrowego eko - zelazo, magnez i jak sie okazalo kwas foliowy
4. syrop z cebuli - na infekcje
5. na synku nie mam odwagi wyprobowac, ale ja z powodzeniem zazywam czosnku, miodu i soku z
malin na przeziebienia
6. rumianek, majeranek, kminek - na dobre trawienie
7. ocet jablkowy i zakwas buraczany - na rownowage kwasowo-zasadowa w organizmie, najnowszy
nabytek informacyjny jeszcze nie probowany
8. "lala" z czosnku na katar - pomaga rewelacyjnie
9. duzo swiezego powietrza i probiotyki na odpornosc
jak mi sie cos przypomni to dopisze
Przeczytaj więcej postów



Temat: ratunku! buraczane siki! :(
U mnie żadne z dzieci ani ja nie mamy zjawiska poburaczanego.
Jak byłam w ośrodku w Gołubiu na diecie oczyszczającej prowadzonej wg wskazań
dr. Dąbrowskiej to "test buraczany" był jednym ze wskaźników regeneracji
organizmu. Tam codziennie podawali zakwas buraczany lub buraki pod różnymi
postaciami. Na początku wszyscy mieli zabawiony mocz, a pod koniec turnusu
większośc uczestników już nie obserwowała tego zjawiska )
Jelita się regenerowały.

Kruffa Przeczytaj więcej postów



Temat: proszę o przepis na kołduny i zakwas buraczany
proszę o przepis na kołduny i zakwas buraczany
W każdym razie uszka z nadzieniem z baraniny. Synek ma alergię pokarmową i
właśnie w ramach diety zalecana jest jagnięcina. Pomyślałam, że uszka typu
kołduny bardzo byłyby na czasie. Również byłabym zainteresowana przepisem na
zakwas buraczany do barszczu.

Serdecznie pozdrawiam,

Jogo Przeczytaj więcej postów



Temat: dlaczego mi pleśnieje zakwas buraczany?
dlaczego mi pleśnieje zakwas buraczany?
Witam,

Zimą robiłam dwa razy i wyszedł świetny. Teraz na wiosnę, raz przypomniałam
sobie po 5 dniach, odkrywam, a on porósł grubym kożuchem pleśni. Musiałam
wylać cały, chociaż pod tą pleśnią wyglądał na bardzo udany. Za drugim razem
zajrzałam do niego po 4 dniach, czyli tak jak trzeba, ta sama sytuacja. W
zimie stawiałam w tym samym miejscu buraki na zakwas i się udawało. Ponadto,
ponoć trzeba je stawiać na zakwas w ciepłym miejscu. To miejsce jest takie ani
ciepłe ani zimne, takie jak reszta kuchni.

Czy ktoś wie na czym polega problem?

Pozdrawiam serdecznie,

Jogo Przeczytaj więcej postów



Temat: dobry czerwony barszcz. nieskomplikowany
jopowa, widzę, ze Ty zupełnie się nie znasz! barszcz gotuje się
normalnie, jak dziewczyny pisały, na wiele sposobów, natomiast
zakwas buraczany dodaje się na koniec, do ugotowanego JUŻ barszczu!
i nie doprowadza do wrzenia...
z braku laku (czyt. zakwasu buraczanego), stosuje się kwasek
cytrynowy, ocet i inne kwasy.
Przeczytaj więcej postów



Temat: Przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne
Przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne
Być może to ja będę musiała przygotować Wigilię w tym roku. Kupiłam kilka czasopism o gotowaniu, ale trafiłam na przepisy typu "inaczej niż zwykle", a ja nie chcę łososia zamiast karpia (choć bardziej wolę łososia). Może pomożecie przygotować tradycyjną listę polskich dań i hmmm... jak je zrobić? Mam jakieś pojęcie, ale wolałabym mieć pewność, nie mam kogo zapytać, bo moja babcia świetnie gotująca, już nie żyje. U mnie było: 1. zupa grzybowa z makaronem 2. karp w galarecie 3. karp pieczony 4. śledzie "na słodko" w jabłku i śmietanie z cebulką 5. śledzie na słono - nie pamiętam z czym 6. ziemniaki 7. pieczarki w cieście (to chyba wcale niewigilijne?) 8. kompot z suszonych owoców 9. makiełki I to chyba wszystko - wcale więc nie 12 potraw. Jak na pewno nie mogę obejść się jeszcze bez kapusty z grzybami i kapusty z grochem. Aha, i chyba jeszcze pierogi z kapustą i z grzybami. Co robić? A przede wszytskim - jak? Czy same robicie na przykład zakwas buraczany, czy kupujcie? Albo śledzie jakie to mają być? I na pewno kupię karpia w dzwonkach - można tak? Chodzi więc o to, żeby było też jakoś efektywnie, bo nie wyobrażam sobie siebie obierającej karpia i gotującej karpie głowy. A czy to jest w zgodzie z tradycją? Przeczytaj więcej postów



Temat: No to gdzie te polskie przepisy świąteczne ?!
Hej Jagienka
ja co prawda kapuchy z grochem nie znalam, az do Wigilii z Rodzina mojego
meza, ale jesli nie znajdzie sie zadna bardziej oswiecona gospodyni , moge
zdobyc ten przepiis od Tesciowej. U nich to juz tradycja rodzinna.
Barszczyk.. przyznam sie, ze nigdy nie gotowalam , nie mialam odwagi, bo moja
Mama robi rewelacyjny.. Wiem, ze buraki kisi (z jakis tydzien przed Wigilia?),
a osobno gotuje standardowy wywar warzywny jak do zupy. I to potem razem zlewa
(oczywiscie 'zakwas' buraczany juz po odcedzeniu burakow + wywar) i doprawia
do smaku. Tez zawsze jest czysty z uszkami. CO do szczegolow zakwasu tez moge
sie dopytac. Ryba byla u nas zawsze smazona, albo karp albo losos, najpierw na
patelni, potem zawsze 'dochodzil' w nagrzanym piekarniku.
Standardem wigilijnym u nas zawsze tez byla kutia, jak Cie interesuje, moge
przepis podrzucic.. mak Marcin widzial chyba w Sainsbury'm.
To tyle,
postaram sie zdobyc ta kapuche
Monika
Przeczytaj więcej postów



Temat: barszcz czerwony hortex
No cos Ty! skądże! ale zeby zrobić zakwas buraczany potrzebne sa buraki
ćwikłowe!!! skądś je trzeba wziąć! podobno w UK ich nie ma, podobno są na
Zielonej Wyspie gdzie moja druga połowka bawi w tej chwili...
A. Przeczytaj więcej postów



Temat: Zakwas na barszcz :(
Wk, jak myslisz co będzie jesli połączyć w jednym słoju domowy zakwas buraczany
i kupny hortexowski karton soku buraczano-jabłowego a potem lewarkiem spuscic
górne 2/3 lub 3/4 objetości słoja zostawiając osady do wywalenia... ? czy mix
bedzie zjadliwy?
Aj Przeczytaj więcej postów



Temat: pomoc w organizacji czasu - Wigilia
w tamtym roku wypróbowałem ten barszcz wigilijny:

www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/barszcz_wigilijny
Czas przygotowania: 60 minut
Kaloryczność: 50 kcal
Ilość porcji: 8
Składniki

* buraki i woda w proporcji 1 kg buraków na 3 l wody
* 40 dag buraków
* 1 pietruszka
* 1 cebula
* kawałek selera
* 1,2 l wody
* 250 ml zakwasu buraczanego
* 1 łyżka masła
* 1 łyżeczka cukru
* 1 liść laurowy
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* sok z cytryny
* sól, pieprz

Etapy przygotowania

Zakwas:
Do dużego garnka włożyć obrane buraki pokrojone na cienkie plastry. Zalać je
letnią przegotowaną wodą. Na wierzchu położyć kromkę żytniego chleba. Garnek
przykryć gazą. Jeśli na powierzchni utworzy się piana, należy ją starannie usunąć.

Po 4–5 dniach przelać kwas do wyparzonych butelek. Przed zakorkowaniem na
wierzch nalać łyżeczkę oliwy. Postawić w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie zepsuje
się nawet przez kilka miesięcy.

Przygotowanie barszczu (zrobić go w dniu Wigilii): Jarzyny (bez buraków) obrać,
opłukać, zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować esencjonalny wywar.

Buraki obrać, umyć, pokroić w cienkie paseczki, skropić sokiem cytrynowym,
podlać wodą, dodać masło, posolić i dusić 15 minut.

Wlać do buraków wywar oraz zakwas buraczany i raz zagotować. Zdjąć z ognia.
Odstawić na 30 minut.

Przed podaniem barszcz przecedzić przez sito, doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Podgrzać do momentu wrzenia, ale nie gotować, bo straci kolor i smak.
Ewentualnie dodać jeszcze trochę soku z cytryny.
smacznego:) Przeczytaj więcej postów



Temat: gazowany barszcz:/
Zakwas buraczany :-)))
Wczoraj - po 4ch dniach zlałem pierwszy zakwas - niemal granatowy i
pachnący, jest super! :-))
Za 5 dni następna zlewka ale juz troszkę "cieńsza"; Przeczytaj więcej postów



Temat: Zielone kiszone pomidory
Bardzo, bardzo dziękuję. Myślałam wprawdzie o zakiszeniu na zimę, do
dłuższego stania, ale zacznę od kiszonych w garnku. Czy będę bardzo
męczliwa, jeśli zapytam, jak robisz zakwas buraczany, no, taki na
barszcz? Przeczytaj więcej postów



Temat: Gotowanie w Anglii :-)
Przejrzyj moje zdjecia w Galerii Potraw. :) Z osób, które mieszkają
w UK kojarzę tylko użytkownika 'Zawszepolka' z GP, ale pewnie jest
ich więcej. Wśród moich wypocin ;) znajdziesz przepisy na smaczne
dania, gotowane w UK, ze składników dostępnych na miejscu. Nie
gotuję typowo po polsku, choć żeberka w kapuście też zdarza mi się
robić. ;) Ze składników dostęnych w UK kiszę żur, piekę chleb, robię
zakwas buraczany i twaróg. :) To z takich rzeczy polskich, za
którymi ewidentnie przepadam. :)

Wydaję tygodniowo ok.40 funtów na osobę (gotuje dla siebie i lubego,
w tę kwotę wchodzi też butelka wina tygoniowo i jakiś cydr lub piwo
szt.2 :)). Główne zaopatrzenie robię w Tesco, to akurat ze względu
na bliskość dużej jednostki wojskowej jest bardzo rozbudowane i
dobrze zaopatrzone w porównaniu do innych sklepów tej sieci, w
których byłam. Mogę ten sklep polecić jako źródło makaronów, ryżu,
puszkowego jedzenia (kocie, pomidory, kukurydza, ciecierzyca, fasola
itp.) dodatków typu ketchup czy brown sauce, mąki, cukru, wody
mineralna, soków, win itp. - Tesco ma konkurencyjne ceny i znośną
jakość.
Zaopatruję się też na cotygodniowym markecie, od farmerów kupuję
część warzyw, owoców, u rybiarza świeże ryby i owoce morza. Mięso
raczej u rzeźnika, ale i Tesco trafi się czasem dobrej jakości i w
jakieś specjalnej ofercie (BOGOF- buy one, get one free).

O hinduskich, czy chińskich sklepach mogę pomarzyć - mieszkam na
wsi. Jeśli masz dostęp do takich, to na pewno warto tam kupować
przyprawy, pasty, egzotyczne owoce czy warzywa (choć te można dostać
w dobrze zaopatrzonym Tesco).

Często można trafić dobrej jakości owoce i warzywa w Aldi lub Lidl,
o 1-3 tańsze niż w Tesco. Tam też są tanie i smaczne słodycze.


O możliwości zamawiania warzyw organicznych z dostawą do domu przez
internet w mojej okolicy dowiedziałam się w zeszłym miesiącu z
reklamy w gazecie i jeszcze nie próbowałam, ale może kiedyś. IMHO
chyba jednak szkoda przepłacać za to, jeśli ma się co tydzień pod
nosem farmerów sprzedajacych warzywa i owoce naprawdę dobrej
jakości. Ale ja ogólnie nie mam parcia na 'organic'. ;)
Przeczytaj więcej postów



Temat: kwas buczkowy
Zakwas buraczany
Ja go tez robie ale tylko buraki czosnek i woda przegotowana lekko
osolona - bez chleba - po 4ch dniach zlewam i nalewam wodą powtórnie;
Własnie mi się konczy ostatnia butla więc bedę znowu kisił :-) Przeczytaj więcej postów



Temat: Polskie sklepy spoywcze za granica
Ja tez o sklepach w UK - byłam w kilku, właściwie tylko jeden
POCZĄTKOWO wydał mi się w miarę na przyzwoitym poziomie (Cambridge).
Głównie ze względu na duży wybór świeżych artykułów (dostawy 2 razy
w tygodniu) - serki homo,kefiry, twarożek, ser biały, polskie
wędliny na wagę, nie paczkowane, świeże drożdże, kiszona kapusta,
poza tym np.proszek do pieczenia czy chrzan w słoiku - czyli to,
czego nie można kupic np. w Tesco na tzw.polskich półkach. Ceny z
początku były dla ludzi, z czasem zaczęli tak nabijac ludzi w
butelkę, że odechciało mi się robic tam zakupy - np.te same wafelki
familijne były 2 razy droższe niz w tesco :/ Poza tym trafiały się
przeterminowane produkty - kiedyś zastanawiałam się nad kupnem
jakichś śledzi w ziołowej zalewie,było tego z 15 słoików, niestety
na wszystkich była data ważności na następny dzień,wiec sobie
darowałam. Kilka dni później zamiast tych słoików stało jedno
wiaderko z tymi samymi śledziami,tym razem na wagę:/ Pozostałe
polskie sklepy, w których byłam, to kompletna porażka - brak
wyobraźni w zaopatrywaniu półek,brak typowych polskich artykułów,za
to mnóstwo ogólnodostępnych w Anglii po wyższej cenie,
przeterminowane produkty, ceny z kosmosu (w Brighton tymbark
kaktusowy kosztował prawie 5 funtów, przed świętami w Thetford
zakwas buraczany - prawie 7:)) No i jak ktoś wcześniej wspomniał -
większośc zaopatrzenia to gotowce w proszku i słoikach i garmażerka.
Generalnie ciężko spotkac w UK dobrze zaopatrzony sklep z uczciwą
marżą,gdzie nie kombinują z datami ważności.Niestety większośc
właścicieli takich sklepów wychodzi z założenia, że zdesperowany,
spragniony rodzimej kuchni Polak kupi wszystko i po każdej cenie:(
Przeczytaj więcej postów



Temat: to ma przepis na barszczy czerwony? :-)
• Re: barszcz czerwony hortex
qubraq 19.02.06, 18:42
ja robie tak:
pól litra bulionu grzybowego winiarów, kuchcika albo knura do tego wlewam z
kartonu pol litra rzeczonego soku buraczano-jabłkowego, nazywanego"barszczykiem"
dodaje ząbek czosnku roztarty nozem na desce z odrobina soli ma miazge i
dolewam troche domowego zakwasu buraczanego ktorego kilka słoikow zawsze stoi w
lodowce; jesli nie masz gotowego zakwasu to sprobuj kupic gotowy np. "Winiarow"
jest calkiem niezly do zakwaszenia barszczu; do smaku przyprawy jakie sobie
tylko zażyczysz! to jest moj standartowy CCGBW - "czysty czerwony goracy
barszcz winny", daje go do uszek do kołdunow i popijam nim wszystko co sie da a
najchetniej drugie danie - niczym winem tyle ze na goraco!

zakwas buraczany
qubraq 20.02.06, 11:13
ja go robie najzwyklej w swiecie tylko nie daje chleba bo nie potrzeba; moim
zdaniem ten plesniowy zapch barszczu stąd sie wlasnie bierze;
buraki tzw. "sokowe" (te ciemniejsze) myje osuszam obieram cieniutko ze skórki
i kroje w plasterki, wrzucam do sloja razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku
(słój 3 litrowy, burakow 2 kilo, czosnku pol głowki) zasypuje słój do 2/3 -3/4
objętosci i zalewam dosc ciepłą przegotowaną wodą lekko osoloną; od jakiegos
czasu, nauczony przez Jacka, dodaje jeszcze kawałek pocietego w cienkie
plasterki imbiru; szmatka na wierzch gumka ją zaciska na szyjce i stoi toto 4
dni - zlewam i ponownie zalewam tak samo ... i jeszcze raz; pierwsza zlewka
jest bardzo gęsta ale trzecią mozna od razu pic - i tak jest
najzdrowiej...smacznego!
Przeczytaj więcej postów



Temat: dobry zakwas na żurek
Do Kojki-zakwas z burakow
Gdybys byla tak uprzejma,moge prosic o przepis na zakwas buraczany.Moje
barszcze niestety sa niedobre. Przeczytaj więcej postów



Temat: Zakwas buraczany do picia lub zakwaszania barszczu
Zakwas buraczany do picia lub zakwaszania barszczu
Pisałem o tym w wątku "A co robicie z przedwczorajszym chlebem" ale może ktoś
się interesuje barszczem a nie czyta wątków o chlebie. Warto wiedzieć czego
nie robić żeby nie zepsuć zakwasu.

Wybieram na bazarze lub w jarzyniaku buraki pełne, ciemne, takie sokowe. Myję
z ziemi, obieram cienko, kroję w półplastry (lepiej sie kroi połówki niz
kolebiący sie na wszystkie strony burak) i do słoja, najlepiej dużego
wielolitrowego. Co jakiś czas wrzucam rozgniecione na desce ząbki czosnku.
Napełniam słój do 3/4 objętości i zalewam przegotowaną ostudzoną wodą tak
żeby buraki dobrze przykryć, (moze być i kranówa, zależy gdzie kto mieszka,
ja w W-wie) i nakrywam kilkoma płatkami gazy lub szmatką żeby sie muszki
octówki tam nie dostały. Nic więcej nie daję! Żadnych skórek czy kromek
chleba! Żadnych liści wiśniowych, chrzanowych czy selerowych (co nie znaczy,
że te różne liście nie mogą dodać jakiegoś extra dodatkowego posmaczku).
Buraki woda czosnek!
Trzymam je tak w spokju 5 dni po czym zlewam zakwas (np. przy pomocy
rurki polietylenowej) i powtarzam operację zalewania ostudzoną przegotowaną
wodą. Znów pięć dni i mam kolejny zakwas - nieco słabszy ale takoż
wyśmienity!!! Do trzech razy sztuka choć ostatnio miałem tak soczyste buraki,
że i czwarty raz nalałem i dziś właśnie zlałem. Jasne, że znacznie cieńszy
od "pierwszego zlewania" ale ciągle smaczny.
Pierwszą zlewkę chowam do lodówki na dolewki do czerwonego czystego gorącego
barszczu winnego, którym popijam wszystko co gorące - pierogi, gołąbki,
sajgonki, bigos, grzyby, itp. oraz zimne np. chleb ze smalcem i skwareczkami.
2 i 3 zlewkę pijam na zimno jak kompot, kwaśne mleko czy wodę po ogórkach,
rozcieńczone przegotowaną wodą i posolone trochę do smaku jak sok pomidorowy.
Otóż sok pomidorowy zmieszny z takim zakwasem jest wyjątkowo pyszny!!!
Fantastyczny jest również barszczyk pomidorowy!
Pozdrawiam
Andrzej
Przeczytaj więcej postów



Temat: Impreza po chopsku
A do picia zakwas buraczany!!! Przeczytaj więcej postów



Temat: Co jesc, zeby poprawic odpornosc?
Swietny pomysl!!! Dzieki!!!
Wlasnie zaraz nastawie sobie zakwas buraczany!!! Przeczytaj więcej postów



Temat: zarcie jako lekarstwo
Pure ziemniaczane lub ziemniaki z wody na problemy z sercem wynikajace z
niedoboru potasu.
Sokz pokrzywy na oczyszczenie krwi.
Zakwas buraczany lub buraczki pod inna postacia na anemie.
Szpinak na anemie.
Herbatka z glogu na problemy z krazeniem.
Przeczytaj więcej postów



Temat: Mazia - pytanko małe....
Mazia - pytanko małe....
dlaczego zakwas buraczany nagle traci swój piękny czerwony kolor?? masz
jakiego pomysła?? za późno wsypana łyżeczka soli?? za mało soli?? schłodzić
po wsypaniu soli?? kurde, taki ładny był, a zrobił się jak stara szmata :/
Przeczytaj więcej postów



Temat: fatalne wyniki krwi - pomóżcie !!!!
Mnie pomógł zakwas buraczany. Serdecznie polecam. HGB wzrosła z 10,8 do 13,00
w ciagu 2 tygodni
Gabrysia i 30 tyg |Dominisia
Przeczytaj więcej postów



Temat: czerwony barszcz- niech to szlag trafi!!
No i jak dziewczyny - jak Wam zakwas buraczany wychodzi? Przeczytaj więcej postów



Temat: zakwas buraczany?
zakwas buraczany?
czesc! mam nadzieje ze zdaze zrobic jak w temacie, a robie pierwszy raz.
czytaolam juz ze mozna zrobic nie dodajac chleba. a czy mozna zrobic dodajac
make na zakwas? nigdzie nic na ten temat nie znalazlam...
Przeczytaj więcej postów



Temat: zakwas buraczany?
zakwas buraczany robie zawsze bez chleba - taki mi bardziej smakuje.
kisze tydzien. o mace pierwszy raz slysze.
ja robie z czosnkiem, plaska lyzeczka soli, plaska lyzeczka cukru,
zalewam letnia przegotowana woda. Przeczytaj więcej postów



Temat: zakwas again
beata19735 napisała:

> ....Twoje zyczenie zostaje spelnione.
>
> www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5965

I tu od razu najwiekszy błąd: nie wolna dawac do jakiegokolwiek
zakwasu ani kawalka chleba czy skórki; nie warto ryzykowac
splesnienia zakwasu!
A moje linki buraczane:
ZAKWAS BURACZANY

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=65466070&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=60016252&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=37106440&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13429671&wv.x=1&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=68837152&wv.x=1&v=2&s=0
i selerowy:

forum.gazeta.pl/forum/w,77,101416726,,sok_z_kiszonego_selera.html?v=2&wv.x=1

Przeczytaj więcej postów



Temat: Barszcz czerwony
Zakwas buraczany ...
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13429671&a=13514298 Przeczytaj więcej postów



Temat: Spotkanie lipcowe
stynka napisała:

> Za późno! Ale mnie tam smakuje.
>
> st.

a lubisz lekki pitny zakwas buraczany? a lubisz te kwaśną wodę spod kiszonych
ogórków?
A.
Przeczytaj więcej postów



Temat: kwas chlebowy
po pierwsze: jak chlebowy to nie buraczany jak buraczany to nie chlebowy!
Po drugie-: wejdź na forum kuchenne i zajrzyj do wyszukiwarki "zakwas buraczany"
sam podawalem
po trzecie - Mietielico a mnie mozesz wytlumaczyć????
Andrzej Przeczytaj więcej postów



Temat: Wątek kulinarny :)
menu świateczne ustalone??
Hej, jak tam z tymi 12 potrawami?????
Menu świateczne powoli sie ustala????
Plany zakupow opracowane???
Plany rekreacyjne takoż????
Zakwas buraczany dojrzewa???? Przeczytaj więcej postów



Temat: żelazo...
bralam żelazo przez tydzień i odstawilam, bo mam od tego zaparcia i większe
mdłości, w zamian pije zakwas buraczany i staram sie jeść wołowine i pestki
dyni, bo to ma duzo żelaza i nie ma tych skutkow ubocznych Przeczytaj więcej postów



Temat: Zła morfologia!!!
Tak, masz anemię. Ale nie przejmuj sie tym bardzo, bo obniżone wyniki krwinek
czerwonych, hemoglobiny i hematokrytu są naturalne w ciąży. Wszystkie te trzy
rzeczy wynikają z niedoboru żelaza (czasami przyczyny są inne, ale rzadko).
Lekarz być może zapisze Ci jakiś "wspomagacz", a może nie - tylko zaleci lepszą
dietę. Tak, czy siak, lepsza dieta wyjdzie Ci na zdrowie . Tym bardziej, że
żelazo w farmaceutykach nie zawsze jest dobrze przyswajane, a czasami powoduje
problemy typu zaparcia. Też miałam anemię, ale polepszyłam sobie wyniki samym
jedzeniem i jakoś sie trzymam bez sztucznych dodatków.

Dobre są: wołowinka, cielęcina, buraki (szczególnie zakwas buraczany), zielona
pietruszka...
Szpinak i wiele innych warzyw także zawierają żelazo, ale to żelazo przyswajane
jest w bardzo małym procencie. Z mięsa i buraków przyswajamy lepiej.
Z szybkich potraw polecam np. steki z polędwicy wołowej (mięciutkie mięso,
smaży się 2 minuty).
Ponadto możesz sobie robić taki koktail: kiść winogron bezpestkowych bez
ogonków + pęczek zielonej pietruszki - wszystko zmiksować na płyn. Całkiem
dobre.
Jak poszukasz w necie, znajdziesz tez przepis na domowy zakwas buraczany
(BARDZO SKUTECZNY!).

Pamiętaj, że przyswajanie żelaza jest lepsze w obecności witaminy C oraz w
obecności różnych kwasów. Natomiast hamowane jest w towarzystwie wapnia (także
jak mięso, to nie nabiał) oraz kofeiny (czyli zrezygnuj przynajmniej częściowo
z kawy i mocnej herbaty).

Ja zastosowałam się do takich wskazówek i już 2 tygodnie później miałam wyniki
w normie! Od tamtego czasu cały czas są dobre.
Przeczytaj więcej postów



Temat: do mam ze słabą morfologią
pije wlasnorecznie lub przez mame zrobiony zakwas buraczany, i witaminy
Prenatal Classic

pozdr
Przeczytaj więcej postów



Temat: czy da sie nie brac zadnych lekow w ciazy :)
Witaj Werla Chciałam Cie przy okazji zapytać jak robi się ten zakwas
buraczany poniewaz tez mam obniżony poziom żelaza i lekarka doradziła mi cos
takiego? czy jest to w ogóle "strawne"?
Pozdrawiam Przeczytaj więcej postów



Temat: czy da sie nie brac zadnych lekow w ciazy :)
Zakwas buraczany jest pyszny,ale ja nie wiem jak go zrobić,wiem tylko,że buraki
pokrojone zalewa się wodą,dodaje skórkę chleba i cos jeszcze....Verla,poproszę
o przepis na zakwas... Przeczytaj więcej postów



Temat: Dieta Daniela
Dzień drugi:

Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: biała kapusta, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
- Surówka: brukiew, jabłko, rodzynki, zielona pietruszka
- Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko

Obiad:
■ . ! .
. ,: ,,

- Zupa: jarzynowa
- Surówka: cukinia, jabłko, rodzynki
- Surówka: tarty kalafior, ogórek kiszony, czosnek
- Gotowane warzywa: buraki czerwone faszerowane
- Owoce: arbuz

Kolacja:

- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, marchew, zielona pietruszka
- Surówka: kapusta czerwona, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony


Dzień trzeci:

Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kabaczek, jabłko, rodzynki
- Surówka: pomidor, sałata zielona, seler stołowy, szczypiorek
- Gotowane warzywa: brokuł gotowany w ziołach
- Owoce: 1/2 grapefruita
.



.

Obiad:

- Zupa: bogracz (jarzynowa zakwaszana ogórkiem kiszonym)
- Surówka: pietruszka korzeń, jabłko, marchew, cytryna
- Surówka : papryka, rzodkiewka, cebula, kiszony ogórek
- Gotowane warzywa : kapusta faszerowana warzywami z przecierem pomidorowym -
Owoce: jabłko

Kolacja:

- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: por, truskawka, jabłko
- Surówka: czerwone buraki, kiszona kapusta
- Gotowane warzywa: leczo jarskie
- Dodatek surowych jarzyn: papryka

Dzień czwarty:

Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kiszona kapusta, marchew, jabłko, szczypiorek
- Surówka: brokuł tarty, jabłko, jagody, cytryna
- Gotowane warzywa: cebula, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko

Obiad:

- Zupa: pomidorowa
- Surówka: seler korzeń, cebula czerwona, rzodkiewka, szczypiorek
- Surówka:biała rzodkiew, jabłko, koperek zielony
- Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny
- Owoce: truskawki

Kolacja:

- Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany cytryną
- Surówka: kabaczek, jabłko, truskawki
- Surówka: biała kapusta, marchew, cebula, jabłko
- Gotowane warzywa: mus owocowy z mieszanych owoców
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

Dzień piąty:

Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Surówka: kabaczek, marchewka, jabłko, ocet jabłkowy
- Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
- Owoce: 1/2 grapefruita

Obiad:

- Zupa: cebulowa
- Surówka : sałata zielona, pomidor, cebula
- Surówka : dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach
- Owoce: arbuz

Kolacja :
i ;
- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, rodzynki,
- Surówka: kapusta czerwona, jabłko, truskawka, cytryna
- Gotowane warzywa: puree z korzenia pietruszki z jabłkiem, koperek
- Dodatek surowych jarzyn: kalarepa

Dzień szósty:

Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: cukinia, czarna porzeczka, jabłko
- Surówka: ogórek świeży, papryka czerwona
- Gotowane warzywa: seler korzeń z koperkiem
- Owoce: jabłko

Obiad:

- Zupa: ogórkowa
- Surówka: buraki czerwone, cebula, ogórek kiszony
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, jagody
- Gotowane warzywa: gołąbki jarski
- Owoce: melon

Kolacja :
i ;
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: brukiew, cytryna, 1/4 mandarynki
- Surówka: brokuł tarty, rzodkiew, czosnek, kiszony ogórek
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną lub truskawką
- Dodatek surowych jarzyn: pomidor

Przeczytaj więcej postów



Temat: sosy wielkanocne z ostatn. programu Makłowicza?
CHRZAN:
1 duża laska startego chrzanu
1 łyżka masła
0,5 szklanki słodkiej śmietany
sok z cytryny
surowe żółtko
sól, cukier
do garnka włożyć masło, podgrzać i rozpuścić
dodać chrzan, posolić
dodać sok z cytryny, łyżkę cukru, śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać i
kilka minut podgrzewać (nie może się zagotować).
dodać żółto (lub kilka by zagęścić) - dodać 1-2 łyżki sosu do surowego żółtka i
dobrze rozprowadzić, po czym wlać do garnka i dokładnie cały czas mieszać,
zahartowane żółtko sprawi, ze potem w sosie się nie zetnie.
żółtka dodawać mocno mieszając.

ĆWIKŁA:
kilka upieczonych buraków w łupinach
2 łyżki soku z cytryny (lub octu)
1 łyżka kminku
4 łyżki chrzanu
1 kieliszek zakwasu buraczanego
1 kieliszek czerwonego wina
sól
buraki obrać ze skórki, i pokroić na cienkie płaskie plasterki ( tak jak ogórki
na mizerie).
buraki włożyć do miski i dodać sparzony kminek, wino, zakwas buraczany, sok z
cytryny, chrzan, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać.
włożyć do słoika i odstawić na dwa dni w chłodne miejsce.
po dwu dniach doprawić cukrem.

MAJONEZ DOMOWY
1 szklanka oleju
1 żółtko
0,5 łyżki octu winnego estragonowego
sól, biały pieprz
żółtka włożyć do miski, dodać ocet, pieprz, posolić i dokładnie wymieszać.
dodawać oliwę cały czas mieszając.
gdyby się zwarzyło dodać łyżeczkę gorącej wody lub do innej miski włożyć nowe
żółto i dokładnie mieszają wlewać zwarzony majonez.
zachować proporcje 1 żółtko - 1 szklanka
oleju
SOS ZIELONY:
majonez domowy
1 łyżka posiekanego szpinaku
szczypta estragonu
0,5 pęczku posiekanej natki pietruszki
sól
do majonezu dodać szpinak, natkę pietruszki, estragon, posolić i dokładnie
wymieszać

SOS POLSKI:
3 ugotowane na twardo jajka
sok z dwu cytryn
0,25 l kwaśnej śmietany
2 pęczki posiekanego szczypiorku
1 łyżka utartej cebuli
pól pęczku natki posiekanej pietruszki
pól łyżki utartego chrzanu
sól, biały pieprz
cukier puder
włożyć żółtka do miski, dodać sok z cytryny i dokładnie rozetrzeć za pomocą
tłuczka na jednolitą masę.
dodać chrzan, szczypiorek, natkę pietruszki, startą cebulę, śmietanę i wszystko
dokładnie wymieszać.
odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
dodać szczyptę cukru pudru, posolić, popieprzyć i wymieszać.
dodać posiekane białka i dokładnie wymieszać.
odstawić na 2-3 godziny.

Wszystkie przepisy ze strony:
kuchnia.mckornik.com/index.php?src=glowna
Przeczytaj więcej postów



Strona 1 z 2 • Wyszukano 111 wyników • 1, 2

Sitedesign by AltusUmbrae.